De huiszwam (serpula lacrymans) is een zwam die in een vochtige en temperatuur gewijs gematigde (3-26 °C) omgeving groeit. Deze zwam is berucht om zijn snelle houtafbraak, maar kan ook een drama zijn voor metselwerk of pleister. Hij overleeft en verspreidt zich uitstekend in ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad en weinig verluchting. Vandaar dat u hem veelal in kelders, in valse wanden of op vochtige vloeren aantreft, met name in oudere gebouwen.

Vochtproblemen en de huiszwam

De aanwezigheid van huiszwammen bij u thuis is altijd het gevolg van een vochtprobleem die zorgt voor een constant vochtige omgeving. Hoewel de huiszwam vaak voorkomt in ons land, kan enkel een expert u laten weten of u werkelijk met huiszwam te maken heeft of een ander type zwam of schimmel. Laat u daarom zo snel mogelijk informeren door één van onze specialisten. Zo weet u zeker wat het probleem is en kunt u in geval van huiszwam zo snel mogelijk maatregelen treffen.

Noodzaak van bestrijding huiszwammen

Vanwaar het advies om met spoed huiszwam te laten verdelgen? Deze zwammen verspreiden zich zeer snel. Ze veroorzaken houtrot, wat een drama is voor steun- of draagbalken en houten vloeren. Daar stopt het echter niet bij. De zwam absorbeert ook calcium en ijzer uit metselwerk of pleister. Aangetast metselwerk en rottend hout heeft vanzelfsprekend een grote negatieve invloed op de stabiliteit van de constructie van uw huis. Dit kan onveilige situaties creëren en schaadt de waarde van uw huis. Bovendien kunnen reparatiekosten al snel exponentieel ophopen. Vandaar dat een probleem met huiszwam zo snel mogelijk behandeld moet worden.

Alsof dat alles nog niet genoeg was, hebben huiszwammen (net als iedere andere vorm van schimmel in huis) een slechte impact op de luchtkwaliteit. Een vochtige omgeving met schimmelgroei kan op termijn de gezondheid van uw gezin schaden. Het vermijden van medische klachten is dus nog een goede om de huiszwam te bestrijden.