Bij de juiste hoge temperatuur en een hoog vochtgehalte met stilstaande lucht kunnen schimmelsporen in uw huis uitgroeien tot volwaardige schimmels of zwammen. Deze sporen komen overal voor en liften op de luchtstroom mee uw huis in. De sporen groeien op verschillende bouwmaterialen en doen het vooral goed op vochtig behang, pleister, tussen voegen, tussen tegels en kitranden. Logisch want zonder vocht kunnen sporen niet groeien. Vandaar dat u ze alleen in vochtige ruimtes aantreft en ze normaal te herleiden zijn tot een vochtprobleem in dit vertrek. Verschillende vochtproblemen werken schimmelgroei in de hand: condensatievocht, opstijgend vocht, doorslaand vocht, vocht in de kelder,… Het zijn stuk voor stuk mogelijke boosdoeners.

Schimmel kan veel verschillende kleuren hebben, al variëren de meeste soorten in huis van groen tot zwart. Wanneer u een schimmelvlek op de muur, het plafond of de vloer aantreft, moet u er rekening mee houden dat er ook schimmel kan groeien die u niet direct ziet. Schimmel groeit vaak onder vloertegels of aan de achterzijde van plafondtegels.

Impact op de gezondheid

Groeit er schimmel in uw huis dan kan dat leiden tot structurele beschadigingen van uw huis en allergieën of aandoeningen van de luchtwegen veroorzaken bij uw gezin. Schimmel in huis is dus een serieus probleem dat u verwoed dient aan te pakken.

schimmel in huis

Naast de giftige zwarte schimmel kan ook rode schimmel opbloeien. Rode schimmel moet u meteen verwijderen. Deze schimmel is bijzonder slecht voor uw gezondheid: ze kan onder meer ernstige keel- en oogirritaties veroorzaken. Ook de longen kunnen aangetast worden door deze schimmel en de risicofactor voor personen met een verzwakt imuunsysteem is groot.

Symptomen die u kunt krijgen wanneer er schimmel in huis groeit, zijn onder andere: een waterige loopneus of juist een verstopte neus, keelpijn, geïrriteerde luchtwegen en heesheid. Astma patiënten dienen al helemaal op hun hoede te zijn.

Bestrijden van schimmel

Schimmel kan zich via zijn sporen door de luchtcirculatie in huis verspreiden naar overige vochtige ruimtes, als u niet bijtijds ingrijpt. Zeker wanneer de schimmel diep in de muren genesteld zit, is het lastig om zelf te verwijderen. Is de schimmel echter oppervlakkig en zit het op makkelijk bereikbare plaatsen, dan kunt u een poging ondernemen dit zelf te verwijderen. Oppervlakteschimmels die slechts een klein oppervlak beslaan, zijn uitstekend te verwijderen met een schimmeldodend middel. Blijvend succes hangt echter af van de oplossing van het vochtprobleem die de juiste habitat voor schimmel creëerde. Vaak schakelt u daarom best meteen een specialist in, die u ook kan adviseren over het vochtprobleem dat de schimmel van een voedingsbodem voorziet.