Problemen met condensatie spot u het snelst wanneer er te lang vochtdruppels aan de binnenzijde van ramen in uw huis blijven staan. Een constante ophoping van condensatievocht betekent dat u het vertrek waar dit probleem zich voordoet niet voldoende ventileert. Ventilatie voorkomt dat de vochtige lucht, die in het vertrek geproduceerd wordt, kan condenseren. Door de neerslag van condensatie te voorkomen, vermijdt u tevens schimmelgroei.

Condensatie bestrijden via ventilatie

ventilatie, condensatieNatuurlijke ventilatie (het tijdelijk openen van ramen en deuren om verse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren) is in veel gevallen onvoldoende om een probleem met condensatie geheel op te lossen. Zeker ‘s winters kan dit soort ventilatie contraproductief lijken voor uw stookkosten. Er rekening mee houdend dat verse lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht binnenhuis, wil dit nog niet zeggen dat u op deze manier zuivere lucht binnenhaalt. Zeker als u in een stedelijk gebied woont.

De oplossing kan gevonden worden in ventilatiesystemen. Deze vergemakkelijken de afvoer van vochtige binnenlucht en filteren de buitenlucht die ze mechanisch aanvoeren. De gezonde luchtcirculatie die deze systemen verzorgen, verhelpen uw probleem met condensatie en voorkomen schimmelgroei. bovendien bevorderen ze de juist luchtvochtigheid in huis en voorzien u zo van een gezond leefklimaat.

Soorten ventilatiesystemen

U heeft de keuze uit verschillende types ventilatiesystemen. Welk systeem de juiste voor u is, hangt af van het exacte condensatieprobleem dat u wilt verhelpen, de locatie, hoeveel of weinig onderhoud u aan het systeem heeft, het energieverbruik en uw budget. Mechanische ventilatiesystemen komen voor in types: B, C en D. Voor ventilatie in huis worden types C en D het meest gekozen. We leggen uit waarom.

Ventilatiesysteem type C

Type C draait om de mechanische afvoer van vervuilde lucht en zorgt voor een natuurlijke aanvoer van verse lucht via ventilatieroosters. Voordelen aan dit systeem zijn dat het kleiner, goedkoper en simpeler te onderhouden is dan een type D. U kunt dit systeem indien gewenst zelf installeren. Ventilatiesysteem C merkt wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is en zal op dat moment harder werken om de vochtige lucht af te voeren.

Ventilatiesysteem type D

Type D werkt zowel voor de aanvoer als afvoer van lucht compleet mechanisch en kan aangevoerde lucht voorverwarmen. Pluspunten aan dit systeem zijn dat het geavanceerder is en stiller werkt dan type C. Dit ventilatiesysteem is simpel te regelen en voorkomt ook geurhinder. Anderzijds is type D een complexer systeem dat u best door een specialist laat installeren en verbruikt het meer energie.

Contacteer ons als u vragen heeft over geschikte ventilatie voor uw woning.