Indicatie van opstijgend vocht

opstijgend vochtOpstijgend vocht is het optrekken van geabsorbeerd grondwater door de muren als een vochtbarrière zijn werk niet doet. Dit vocht in de muren trekt in horizontale lijn op tot het verdampt. Anders dan bij condensatievocht, dat vochtplekken op de muur vormt, trekt opstijgend vocht als een golf omhoog en toont de beschadiging zich meestal over de hele lengte van de muur. Zouten aanwezig in het grondwater en de bouwmaterialen kunnen tijdens dit proces aan het muuroppervlak kristalliseren. Hierdoor slippen de normaal damp-open capillairen in de muur dicht. Dit voorkomt dat het optrekkend vocht op zeker (oorspronkelijk lage) hoogte kan verdampen. Dat betekent dat het vocht steeds hoger zal optrekken met alle gevolgen vandien.

Aangezien opstijgend vocht de onderkant van de aangetaste muren in uw woning vochtig houdt, daalt het isolatievermogen daar en stijgen uw stookkosten. Omdat het optrekkende vocht binnenhuis verdampt, zal de vochtigheidsgraad in huis stijgen. Te hoge luchtvochtigheid in de leefomgeving veroorzaakt medische klachten en is bovendien een uitnodiging voor schimmelgroei.

Vochtbestrijding en prijskaartje

De enige werkelijk efficiënte manier om opstijgend vocht te bestrijden is door een nieuwe vochtbarrière in de muur te maken. Om dit te doen kunt u de muur (of muren) injecteren met een professionele injectiegel die de chemische samenstelling van de muur beïnvloedt en zo een waterkering in de muur vormt. Om naast het vocht ook hygroscopische zouten aan te pakken, die de muur nat zouden kunnen houden, plaatst u vervolgens een zoutwerend noppenmembraan. Eens de muur volledig uitgedroogd is, een proces waar enkele maanden over heen gaan, kan de muur opnieuw van afwerking voorzien worden. De prijs van deze vochtbestrijdingsmethode hangt af van de ernst van de schade en hoe groot de oppervlakte is die behandeld moet worden.

Een minder vaak gehanteerde methode, die minstens even effectief is, is de muren te laten onderkappen. Bij dit proces worden vochtschermen in de muur aangebracht die een vochtbarrière vormen.

Diagnose opstijgend vocht

Zoals u merkt, komt er veel werk kijken bij een degelijke bestrijding van opstijgend. Of u opstijgend vocht liever zelf wil behandelen met een doe-het-zelf pakket, of verkiest vakmensen in te schakelen, hangt van uw kunnen, voorkeur en budget af. Feit blijft dat de bestrijding van opstijgend vocht een dure maar noodzakelijke aangelegenheid is. Dan wilt u juist investeren. Daarom is het raadzaam dat u eerst via een gratis vochtdiagnose zekerheid krijgt over de oorzaak van het opstijgend vocht en gedetailleerd advies over de best mogelijke oplossing.